Следвайте Гласове в ТелеграмТози механизъм и тази мафиотска структура, която беше

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТози механизъм и тази мафиотска структура, която беше
Коментари Харесай

Съдия Цариградска: В мафиотската структура около Нотариуса има много сериозно политическо влияние. Сарафов има интерес да поддържа този похлупак

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Този механизъм и тази мафиотска конструкция, която беше изправена и против мен, се случва с доста съществено политическо въздействие, медийно присъединяване, корист от страна на прокуратурата както с безучастие, по този начин и с репресивно следствие, както и със корист със специфични разследващи средства или с частни копроматни банки ". Това съобщи арбитър Владислава Цариградска, която бе поканена за чуване от депутатите от краткотрайната комисия, основана след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

Съдията разясни, че не желае да седне до Зартова, тъй като счита, че тя персонално е съдействала за чадъра - прокурорски и от службите, на Божанов.

" Имам право да не бъда в допълнение виктимизирана ", сподели Цариградска, като се обърна към депутата от ГЕРБ Росица Кирилова, която настояваше изслушваните да стоят, тъй че да се виждат жестовете и мимиките им.

Преди да стартира чуването комисията реши, че след арбитър Цариградска и прокурор Зартова, ще изслуша и потърпевшите от мафиотската група гръцки предприемачи. Това е второ съвещание на специфичната парламентарна комисия. Предишния път бяха изслушани представителите на Антикорупционния фонд.

Малко откакто арбитър Цариградска уточни, че е завела каузи против " една трибуквена медия " поради офанзивите против нея, се стигна до хаос в залата и замяна на реплики сред представител на " ПИК " и Цариградска и намесата на Никола Минчев.

Цариградска напомни, че натискът против нея е почнал след очернящи изявления в тази медия.

Още при започване на чуването депутатите попитаха за какво арбитър Владислава Цариградска не е седнала при хората, които следва да бъдат изслушани, а тя изясни, че достойнството и достолепието й на български магистрат не разрешават да седне до досегашния началник на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Росица Кирова от ГЕРБ настоя да вижда хората, които са изслушвани, с цел да може да реши по жестове и реакции истинността на казаното. Йоаким Каламарис, който също твърди, че е бил изнудван от Мартин Божанов-Нотариуса също изясни, че не желае да седи до Зартова, което наложи разбъркване в залата.

Цариградска уточни и имената на юристите Велимир Атанасов и Калин Чанков като работили дружно с Божанов. Тя съобщи, че има и още един човек, който вижда в залата сега, само че той е жител и не загатна името му.

Съдия Цариградска описа по какъв начин през годините са подценявани обстоятелствата и доказателствата, които е давала на прокуратурата. Посочи, че не е била разпитана от арбитър, което значи, че в случай че й се случи нещо, показанията й ще са без значение. Тя не е уведомявана какво се прави по следствието и в качеството си на потърпевш. В последна сметка упрекна прокуратурата в цялостно безучастие.

Съдията прикани депутатите да изискат от Сметната палата отчета за КТБ и по какъв начин са изтичали средства от нея към медии.

Тя уточни и че Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства (СРС) е един ненужен орган. Според нея би трябвало да се ревизира какво е ставало с разрешенията за подслушване на съдията Георги Ушев - някогашният ръководител на апелативния спецсъд, разрешавал следене на магистрати. Вследствие са били подслушвани кабинети на съдии, което е тежко нарушаване на съдийската загадка.

Цариградска изиска и надзор над основния прокурор и информация какви преписки има в прокуратурата против магистрати от 2010 година насам. Това съгласно нея ще илюстрира какво може да се случи от корист с пълномощията на прокуратурата.

Тя насочи народните представители и към информация на ГДБОП, обвързвана с спора на Борислав Сарафов и Иван Гешев. Подозрението й е, че в нея се крие значима информация. Не е оценена и активността на спецсъдилищата, нанесли непоправими вреди. Съдията напомни за златото на потърпеншия от проблема " Осемте джуджета " и прикани да се изследва какво се у случвало с материалните доказателства в спецпрокуратурата.

Цариградска насочи и към " хранилки ", като Инспектората на Висш съдебен съвет и други, които съгласно нея също се нуждаят от инспекция.

На въпрос на Кирова съдията уточни, че няма да оповестява имена на настоящи магистрати - с цел да не попречи на следствието и с цел да не се трансформира в " трибуквена медия ".

" Съдебната власт би трябвало да се почисти, само че вие имате задачата да изчистите политическия чадър ", сподели съдията на депутатите. Последните й думи провокираха отвращение измежду представители на ГЕРБ.

" Сарафов има интерес да поддържа този капак ", каза Цариградска. Тя описа за смразяващия резултат, който преди време е създавал като основен прокурор Сотир Цацаров. 

На 6 юли 2023 година Сарафов призна пред Висш съдебен съвет, че основният прокурор и пресслужбата му е произвеждала изявления и ги е давала на две медии. Цариградска повтори още веднъж, че Веселин Иванов - пиар на прокуратурата, й е предал закани.

Тя напомни злокобните закани против себе си до момента и заяви за нови, получени преди ден: " Ако не млъкне, и мъжът й, и децата й ще са с бетонирани крайници на дъното на язовира. "

Според нея на мястото й тук би трябвало да седи Сарафов и да дава пояснения за протичащото се. Според нея последните трима основни прокурори или са експлоатирали медийната машина за компромати, или с бездействието си й пречат тя да потърси отговорност.

На въпрос за какво съгласно нея е споменавано името на Лозан Панов, някогашен ръководител на Върховния касационен съд, Цариградска изясни, че повода е, че дружно са ходили на Марша на правораздаването в Полша. Тя напомни одраните агнешки главички пред постройката на Висш съдебен съвет, с които Лозан Панов беше посрещнат преди години. " Така се сплашват съдиите, които не желаят да млъкнат ", сподели Цариградска.

Тя описа по какъв начин групата на Божанов е сплашвала съдията Цветко Лазаров в правосъдната зала - вадят подправени документи, че е желал рушвет. Криминалистите, които откриват, че е фалшификат, също са подложени на напън. Тогава съдията заключва правосъдната зала и са викнати служители на реда от Столична дирекция на вътрешните работи. Задържани са Нотариуса и юрист Велимир Атанасов. Софийската градска прокуратура е сезирана, съдията праща сигнал на основния прокурор.

Цацаров подрежда да се проверява заплашваният арбитър. Така се случва заплашването: шантаж, постановки. " Ген. Атанасов, помогнете ми с лексиката... "

След спор с народен представител, който упорства да чуе имена, Цариградска го насочи към прокуратурата, която, в случай че беше обвинила в точния момент Божанов, щеше да е научила имената.

Въпросите се насочиха към политиците, които покровителстват мрежите на Еврото и Нотариуса. От " Възраждане " попитаха кои са политиците, които са оказвали подпомагане на групата на Нотариуса - в случай че не с имена, най-малко с букви и партии.

" Променете Наказателно-процесуален кодекс, дайте ми мощни права като потърпевш, да имам право да дефинирам предмета на следствието, и евентуално след няколко месеца ще ви дам доказателства. Сега мога единствено да върша догадки ", разгласи Цариградска.

" Искате да ви свърша мръсната работа ли? И да ускоря осъществяването на заканите против мен? ", попита тя.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще бъде поканен за чуване на последващо съвещание, заяви Никола Минчев.

" Имате ли данни, насочете ни към политиците ", попита Гроздан Караджов от " ИТН ".

" Недейте да желаете, освен от мен, помислете си на какъв риск излагате всички, които желаете да дойдат тук ", отговори съдията. И изиска да се погрижат за сигурността и на прокурор Невена Зартова. Според нея мафия не се бори с обществено чуване на очевидците на мафиотските дейности.

" Тръгнете от отчета на Сметната палата за КТБ. И доста значимо - поискайте от първи профилиран отдел на ВКП всички преписки и наказателни производства против магистрати, с имената, и искайте информация за кадровото развиване на дадения магистрат от прокурорския съвет ", повтори съдията. Според нея по този начин ще се видят зависимостите.

" Ето имена: на 3.2.2020 получих известие от телефон 0888416318 на контрольор Йордан Николов от ГДНП ", прочета изслушваната. Този контрольор изискал данни за индивида, който я заплашил с инвалидна количка. Поискал и съдията да подаде тъжба. Съдия Цариградска поискала да се проверява служебно, тъй като тя не може да подава сигнали против страни по каузи, които гледа. Не последвало следствие.

След излъчването на " Списък за бърз надзор " на Антикорупционния фонд Висш съдебен съвет още веднъж се събрал да разисква бездействието на прокуратурата. Оказало се, че не се проверява Нотариуса, тъй като нямало тъжба от Цариградска. Колегите й, които я защитили, получили надменно отношение.

 

Инфо: Дневник

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР